“Beli bükülmüş ihtiyarlarınız olmasaydı, belâlar sel gibi üstünüze dökülecekti.”
Bu hadis genelde yaşlılar (yani belli bir yaşın üzerindekiler) olmasaydı deprem, kıtlık vs. olacaktı şeklinde anlaşılıyor. Bu anlayış ise dinin, peygamber sözünün, insanı dönüştüren, yaratıcısına yaklaştıran, marifetullahta mesafe katettiren yönüne pek uymuyor gibi.
Bu hadisin çağrıştırdıkları şöyle bir şey olabilir mi?
Burada “yaşlı” bir hakikati temsil ediyor.
Gözünüzün önündeki yaşlılar sayesinde dünyanın fani olduğunu, aczinizi, fakrınızı, kendinize malik olmadığınızı anlıyorsunuz. Bu sayede hakiki mülk sahibi olan, size ebedi hayatı verecek olan, sizi ayrılık acılarından kurtaracak olan Baki’ye yani yaratıcınıza ulaşıyorsunuz ve en büyük bela olan O’nu tanıyamamaktan, O’nu tanımamanın getireceği sıkıntılardan, depresyonlardan, ayrılık acılarından kurtuluyorsunuz.
Özellikle genç ve sağlıklı olan bir insanın dünyanın faniliğini, kendi acizliğini kendi dünyasına taşıması daha zor olabiliyor. Yaşlılar ise bu insana (ve yaşlanması, ihtiyar insanın kendisine) kendi mahiyetini hatırlatıcı ve onun gözünü hakikate açıcı bir işlev görüyor.
Daha genel bir açıdan bakarsak, bu dünyada yaşlanmak olmasaydı, Rabb’i tanıyamamaktan kaynaklanan belalar üzerimize sel gibi dökülecekti.
Ayrıca bu hadisteki “yaşlı” belli bir yaşın üzerinde olmayı değil, yaşlanmayı temsil ediyor olsa gerek. Aynaya baktığımızda saçımızdaki, sakalımızdaki beyazlıklar, gözümüzün etrafındaki kırışıklıklar, belaların sel gibi üzerimize dökülmesini engelleme yolunda bize güzel bir fırsat sunuyor.