Hadis Okumaları

Ruhuna Fatiha

Ruhuna Fatiha | Ha-Mim

Hz. Âişe’den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir: “Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- yanımda gecelediği her gecenin sonunda (Medine kabristanı) Baki’ye çıkar ve şöyle dua ederdi:
“Ey mü’minler yurdunun (kabristanın) sâkinleri! Allah’ın selâmı üzerinize olsun.Yarın meydana gelecek diye vadolunduğunuz şey (ölüm) size gelmiştir. Sizler, ölüm ile yeniden dirilme arası müddette bekletiliyorsunuz.İnşaallah bizler de sizlere kavuşacağız (sizler gibi öleceğiz). Allahım! Baki el-Ğarkad halkına mağfiret eyle!”

عن عائشَةَ رضي اللَّهُ عنها قالت : كان رسُولُ اللَّهِ ، صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم ، كُلَّما كان لَيْلَتها منْ رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يَخْرُجُ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ إِلى البَقِيعِ ، فَيَقُولُ : « السَّلامُ عَلَيْكُمْ دَارَ قَوْمٍ مُؤمِنينَ ، وأَتَاكُمْ ما تُوعَدُونَ ، غَداً مُؤَجَّلُونَ ، وإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لاحِقُونَ ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لأَهْلِ بَقِيعِ الغَرْقَدِ » رواهُ مسلم .

“Esselamu aleykum dara kavm-ı mu’minin.Ve etakum ma tu’adun ğaden mueccelun. Ve inna inşaAllahu bikum lahikun. Allahumme’ğfir li ehl-i Bak’i el-Ğarkad.” (Muslim rivayet etmiştir.)

Dikkat edilirse hadiste iki boyut var:

1- Kabri ziyaret eden kişinin kendi anlayışını kabir ziyareti vesilesiyle dile getirmesi: Kendi hakikatını idrakine vesile olması. Bu idrakin canlı bir şekilde hayatımızdaki etkisini görmeye çok muhatacız. Kabir benim için gayet hakikatli bir misaldir ki ben de bir gün bunlar gibi olacağım. Hadis açık bir şekilde ifade ediyor: ”İnşaallah bizler de sizlere kavuşacağız.”

Ayrıca benim kabristana gitmem ile dile getirme ihtiyacı hissettiğim bir vakıayı da apaçık orada gözlemliyor ve kendime hatırlatmak üzere dile getiriyorum: ”Yarın meydana gelecek diye vadolunduğunuz şey (ölüm) size gelmiştir. Sizler, ölüm ile yeniden dirilme arası müddette bekletiliyorsunuz.” Bu ifadeler açıkça benim kendi kanaatimi veya itikadımı dile getiriyor.

2- Kabri ziyaret edilen kişiler için Allah’tan mağfiret dilenmesi: ”Allahumme’ğfir li ehl-i…(hangi kabristanda iseniz oranın adı bahsediliyor (hayali değil, gerçek bir tecrübe!)”

Biz vazifemizi yapalım, vefat eden kişilerin mağfirete mazhar olup olmayacağına da Allah karar versin. Onların mağfiret edilmesi için Allah’tan niyaz etmem benim görevimdir. Ben görevimi yapıyım, sonucu Allah’a bırakıyım. Bu hadisten böyle bir görevin yapılması gerektiğini anlıyoruz ki, bana bakan yönüyle ben o kabirdeki kişinin mağfiret edilmesine muhtacım. Talebimi Gaffar olan Rabbime arzediyorum.

Yazar hakkında

Ali Mermer

Yorum yazın

3 Yorum

  • Selamun aleykum…Kabir ehline yaptığım dua onlara nasıl ve neden tesir etmeli? herkes şahidi olduğu ve verdiği dersin karşılığını alacaksa efendimizin kabir hakkında ettiği duanın amacı nedir? kabir ehlinin mağfiret edilmesine neden muhtacım? neden görev olarak idrak etmeliyim? teşekkür ederim.

    • Aleykumusselam,

      Metinde cebabi var zannediyorum. Fakat siz galiba “gorev” kelimesi uzerinde duruyorsunuz. Sevdiginiz bir kisinin iyiligi istediginizde bu talebinizi Allah’a iletmek bizim gorevimiz. Kisinin tercihi kisiyi baglar, benim tercihim ise beni baglar. Bana olumu bizzat hatirlatan bu kisilerin iyiligini istedigimi Rabbime bildirmekle mukellefim. Karari verecek olan Alim-i Mutlak olan Allah’tir.

  • Allah razi olsun sizden insaAllah.Kabir ehli bana Rabbimin Mûmit ismini hatırlatıyor. Ve esmâya ayine olup onu alemime taşıyan vesilelere dua etmem lazım. Devamlı Mümit olan Rabbimi onlar aynasında müsahede edebilirim… Esmâ cihetinden düsününce anlamli her şey…